VISBY GOLFKLUBB

Visby Golfklubb, vars golfbana, ligger i Västergarn, rankas ständigt som en av Sveriges bästa golfbanor. Banan består av 27 hål och ligger mycket vackert precis vid Östersjöns strand.

 

Golfklubben och tillhörande driftsbolag, Kronholmen Golf AB, är en förhållandevis stor arbetsgivare med cirka 7 heltidsanställda året runt samt cirka 35 anställda under vår, sommar och höst.

 

 

KARTA    -    HEMSIDA

 

TENNISBANAN

I Västergarn finns två olika tennisbanor. Båda är fria att boka och spela på. Den ena är belägen vid Strandvägens pensionat och är en asfaltbana. Den andra är belägen vid Sjövikens stugområde och är en grusad banan. 

Bokas på www.matchi.se

KARTA 

 

 

BADA

Västergarns hamn, ute på piren kan man med fördel dyka och ta sitt morgondopp. Där finns också en brygga med trappa om man vill doppa sig i lite lugnare takt. Det finns även en vacker och skön barnvänlig sandstrand på båda sidor om hamnen. I övrigt finns badmöjligheter också utmed kusten upp till Tofta.

 

 

SE BADPLATSERNA

 

UTEGYM

Vi håller på att bygga vårt utegym som alla är välkomna att använda. Det finns bakom hembygdsgården över stättan, in i hagen.

 

 

SE KARTA

VANDRA

Ett av de bästa sätten att uppleva en plats på är att vandra. Här har vi samlat några rundor. Under hösten kommer hembygdsföreningen även att anlägga en vandringsled med utgångspunkt från hembygdsgården. Mer information kommer framöver.

 

 

VANDRINGSKARTA     -     LADDA NED

 

SHOPPING UNDER SOMMAREN

TODEJ

Heminredning och finsnickeri. Öppet under sommarsäsong.

 

Se mer

G.A.D - utförsäljning under vissa dagar

Eklusiv möbeldesign av gotländsk kvalité

 

Se mer

HOTEL STELOR

Inredningsbutik och kläder. Öppet under sommaren.

 

Se mer

NINAS SMYCKEN

Silversmycken och hantverk lokat gjorda i Västergarn

Se mer

STYLE MOOD

Inredning, butik

& webshop

Se mer

 

ÄTA

VISBY GOLFKLUBB

En lunchrestaurang med fika ett stenkast från havet.

 

BOKA BORD

HOTEL STELOR

Restaurang, lunch, fika och frukost i vacker miljö

 

BOKA BORD

LJUNGS FEM RUM

Fika och frukost i vacker miljö

 

BOKA BORD

PICKNICK PLATSER

Ta med dig egen fikakorg eller grilla i naturen

 

TILL KARTA

 

HANTVERK

ATELJÉ LILLA KRONHOLMEN

Olja, betong, kollage och skulptur.

 

HEMSIDA

NINAS HANTVERK

Silversmycken, virkat, textil och betong.

 

HEMSIDA

ULF GÖTMAN

Olja, akvarell och grafik.

 

KONTAKT

EVAS TOVADE

Tovat och textil.

 

KONTAKT

 

PAVIKEN

Ett besök vid Paviken naturreservat är ett måste om du vill uppleva härlig natur och ett rikt fågelliv. Paviken var en gång i tiden en havsvik men är numera en grund och delvis igenväxt insjö. Paviken viktigaste tillflöde är Idån. Att vandra runt Paviken med matsäckskorg är en kombinerad natur- och kulturupplevelse.Vid ingången från Valvavägen kan du följa en spång som tar dig över Idån och direkt till själva Paviken. Vid ett flertal platser är bänkar och bord utställda för vila, picknick eller annan aktivitet. 

 

Vill du läsa mer om Paviken Naturreservat kan du göra det här

 

 

VANDRINGSKARTA     -     LADDA NED

Paviken naturreservat, Västergarn på Gotland
 

FÅGELSKÅDNING

Paviken är en av Gotlands fågelrikaste sjöar. Till häckfåglarna hör bl.a. skäggdopping, rördrom, knölsvan, grågås, snatterand, skedand, årta, brun kärrhök, trana, sothöna och vattenrall. Gråhägrar och storskarvar ses nästan året runt fiska i sjön, och under sommaren även tärnor som skräntärna, fisktärna, silvertärna och småtärna.

 

Vår och höst rastar många olika arter flyttfåglar i och vid sjön, och totalt har mer än 240 fågelarter observerats i området. Bäst överblick över sjön har man från det fågeltorn som står alldeles invid den östra stranden.

 

Ytterligare ett fågeltorn står i kanten av en talldunge ca 200 m väster om sjön. Det östra tornet når man från väg 140 vid skylt ”Mafrids”, tag sedan andra avtaget till vänster, promenadväg. För att nå västra tornet: kör in från väg 140 vid skylten ”Valva”, vid första huset till höger finns en liten parkering. Följ sedan skyltarna.

 

En annan plats för fågelskådning är Skansudde (fyren på golfbanan). Här kan man under våren se fågelsträcken komma som på räls.

 

 

KARTA

 

FISKE

Paviken och Västergarnsån är också fina fiskevatten och fiskekort kan köpas på Hotel Stelor. För att fisket ska fungera för alla och under lång tid framöver finns några enkla regler att följa, läs mer om dem här.

 

Allt fiske i Paviken och Västergarnsån mellan Paviken och landsvägsbron är förbjudet under perioden 15 mars – 15 juli för att skydda häckande fåglar.

 

 

KARTA 

 

LEKPLATSER

I hamnen finns en lekplats med en av Gotlands vackraste lägen. Lekplatsen har gungor, rutschkana, gunghästar, gungbräda, sandlåda och grillplats. Lekplatsen ligger precis ovanför sandstranden vid hamnen.

 

En annan plats att besöka med barn är hembygdsgårdens egenbyggda gym och lekplats. Denna plats hittar du i anslutning till hembygdsgården. Här kan du springa i en trojaborg, göra några chins, stretcha och göra annat skoj samt grilla vid den stationära grillplatsen. Inom kort kommer även en båt att placeras vid platsen för sjörövarupptåg.

 

 

KARTA 

 

SMAKLÖSAMUSÉET

Gotlands mest ”smaklösa” museum finns i en gammal bensinmack i Västergarn!

 

Smaklösa, en gotländsk musikgrupp som har fått kultstatus, som scendebuterade 1974 på Borgens Musikcafé med den egna låten ”Morgon på Norderstrand”.

 

Smaklösa skriver egna underfundiga texter med Gotlandsanknytning, som de framför till coverlåtar, som t ex ”Rune från Rone” och ”Det regnar kor”.

 

Bandet bör helst avnjutas live, där mellansnack och infall mellan låtarna ofta är den stora behållningen. Smaklösas frontfigur Pelle Sundberg brukar hävda att det är fegt att repetera.

 

På Gotland lockar bandet ofta en stor publik.

 
 

TRÄBATEN

Varje måndag under sommaren anordnas aktiviteter med Träbaten i Västergarn.

 

Anmäl er till Håkan Westberg på 0706844117 eller hakan.westberg@lantmannen.com